Questionnaire Design

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 784
  • Published : May 11, 2015
Open Document


Text Preview
Chapter 12: Questionnaire Design

Multiple Choice

1. Which of the following is not characteristic of the questionnaire? a. formalized schedule for collecting data
b. a unique control device in the data collection process
c. survey instrument
d. set of questions designed to generate data for specific objectives e. All are characteristic of the questionnaire.

Ans: E
Difficulty: Easy
Ref: Role of a Questionnaire
Learning Objective 12.1: To understand the role of the questionnaire in the data-collection process.

2. Which of the following is not part of the criteria for a good questionnaire? a. considers the respondent
b. considers the computer hardware tabulating the results
c. provides decision-making information
d. meets data-processing requirements
e. All are part of the criteria for a good questionnaire.

Ans: B
Difficulty: Medium
Ref: Criteria for a Good Questionnaire
Learning Objective 12.2: To become familiar with the criteria for a good questionnaire.

3. Which of the following is not characteristic of open-ended questions? a. ease of coding and tabulation of results
b. respondents get to reply in their own words
c. answers based on respondent’s frame of reference
d. can be used to interpret closed-ended questions
e. all of these are characteristic of open-ended questions

Ans: A
Difficulty: Hard
Ref: Questionnaire Design Process
Learning Objective 12.3: Learn the process for questionnaire design.

4. What type of question is the following?
Which of the following age categories best describes your age? ____0-18____19-24____25-34____35 and over

a. dichotomous question
b. open-ended question
c. multiple choice question
d. scaled question
e. none of these

Ans: C
Difficulty: Easy
Ref: Questionnaire Design Process
Learning Objective 12.3: Learn the process for questionnaire design.

5. Probing is especially important when using:
a. dichotomous questions.
b. open-ended questions.
c. closed ended questions.
d. multiple choice questions.
e. none of these

Ans: B
Difficulty: Medium
Ref: Questionnaire Design Process
Learning Objective 12.3: Learn the process for questionnaire design.

6. Which type of question does not allow the researcher to perform statistical analysis? a. closed ended
b. multiple choice
c. open-ended
d. dichotomous

Ans: C
Difficulty: Medium
Ref: Questionnaire Design Process
Learning Objective 12.3: Learn the process for questionnaire design.

7. Which of the following is an incorrect statement concerning questionnaire layout? a. Position threatening or sensitive questions last.
b. Allow plenty of space for open-ended questions.
c. Always place demographics questions at the beginning.
d. Position questions that require the most effort in the middle. e. None of these is an incorrect statement.

Ans: C
Difficulty: Easy
Response: See pages 355-358
Ref: Questionnaire Design Process
Learning Objective 12.3: To learn the process for questionnaire design.

8. Which of the following is not specifically part of the questionnaire evaluation process? a. evaluating questionnaire length
b. the necessity of each of the questions
c. getting approval from a client
d. whether questions are needed to accomplish research objectives e. All are part of the questionnaire evaluation process.

Ans: C
Difficulty: Hard
Ref: Questionnaire Design Process
Learning Objective 12.3: To learn the process for questionnaire design.

9. Which type of question would be located in the screener?
a. transitional
b. warm up
c. demographic
d. qualifying
e. none of these

Ans: A
Difficulty: Medium
Ref: Questionnaire Design Process
Learning Objective 12.3: To learn the process for questionnaire design.

10. When a questionnaire asks the respondent to skip question 4 if they...
tracking img